Őszi csirkeszívleves (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Kriszti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gombafélék, Hajón is elkészíthető, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

Őszi csirkeszívleves
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
2 db burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
2 maréknyi mirelit zöldborsó 56 0.8 0.5 11 1.3 0
10 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
40 dkg csirkeszív 0 19.6 45.8 0.3 0 150
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Vajgaluska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Őszi csirkeszívleves
Az olajon megfuttatjuk a finomra vágott hagymát, majd a kettévágott szíveket fehéredésig sütjük rajta. Hozzáadjuk a felszeletelt répaféléket és tovább pirítjuk, amíg egy kis színt kap. Felöntjük liternyi vízzel és hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt, kis lángon főzzük. Félfövésben beledobjuk a kis darabokra vágott burgonyát és, ha majdnem puha a szív, a borsót és a gombát. Beleszaggatjuk a vajgaluskát, majd hozzáöntve a tejszínt készre főzzük.
A tányéron finomra aprított petrezselyem zölddel megszórva tálaljuk.


Vajgaluska
A vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, egy csipet sót és dolgozzuk össze 2 evőkanál liszttel. A lágy tésztát kávéskanállal szaggassuk bele a forró levesbe. Lassan főzzük, pár perc alatt megpuhul.