Szőlős túrótorta borzselével (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Jocó A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Alkoholos Hozzávalók 4 személyre:
A lisztet a sóval és a cukorral összeszitáljuk, majd a vajjal elmorzsoljuk a tojást és néhány kanál hideg vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük, majd kinyújtjuk és kibélelünk vele egy tortaformát. Az alját megszurkálva, 175 fokra előmelegített sütőben, negyed órát sütjük. Hagyjuk kihűlni. A túróba keverjük a mézet, a szőlőszemeket, a kemény habbá vert tejszínt és a fél deci borban feloldott, egy teáskanál, zselatint. A sütemény üregébe kanalazzuk és elsimítva, hűtőben dermedni hagyjuk. A megmaradt bort felére beforraljuk, felolvasztjuk benne a többi zselatint és ha langyosra hűlt a torta tetejére öntjük. További egy órát hagyjuk dermedni. Meleg vízbe mártott késsel szeleteljük. Tálaláskor tejszínhabrózsákkal és szőlőszemekkel díszítve adjuk asztalra. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||