Pisztráng aszpikban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegkonyhai készítmények 
Cimkék: Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Teaparti, Kártyaparti , Sörözés, borozás, Főtt, Sós, Hideg, Halak, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 igény szerint zselatin 0 85 0.1 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 db feketebors 0 0 0 0 0 0
igény szerint ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
4 db pisztráng 113 21.5 2.9 0 0 56
1 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
4 kisebb pisztrángot belül gondosan megtisztítunk, de a külső nyálkáját ne sértsük meg. Lapos edénybe rakjuk, majd meleg ecettel leöntjük, és celofánnal letakarjuk, ezáltal szép kék szint kap. A zöldségeket megtisztítjuk, majd karikára vágjuk. Egy lábosban annyi vizet teszünk, hogy éppen ellepje a halat, tegyünk bele sót, néhány szem borsot, pár kanál ecetet, a zöldségeket, félfőre vágott vöröshagymát és forraljuk fel. Ha felforrt, a lábost levesszük a tűzről, belerakjuk a pisztrángot, celofánnal letakarjuk és kislángon 15 percet főzzük, éppen csak gyöngyözzön a víz, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. Egy tetszetős formát, amibe a psztrángok beleférnek, a mélyhűtőbe teszünk, ha áthült, öntsünk a formát tele aszpikkal, egy perc múlva öntsük ki, így a formát vékony aszpikréteg fogja boritani, rakjuk ki néhány szelet főtt tojással, uborka- és főttrépa szeletekkel. Újra öntsünk rá néhány kanál aszpikot, megdermesztjük és ezzel rögzítve a díszítést, rárakjuk egy sorban a halakat, de úgy, hogy ne érjenek a forma széléhez. Erre megint aszpikot öntünk, annyit, hogy a halak még ne lebegjenek benne, ismét megdermesztjük. Ha kész annyi aszpikot öntünk rá, hogy ellepje a halakat. Ha az egész megdermedt, egy pillanatra forró vízbe mártjuk a formát, tálra borítjuk, franciasaláta alapra és díszitjuk az alapozáshoz használt anyagokkal.