Répafőzelék (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Klasszikus főzelékek 
Cimkék: Főzelékek, Főétel mellé, Hétköznapi vacsora, Párolt, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
3 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 kg sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A meghámozott, zsenge répát vékony csíkokra metéljük (ez persze ízlés kérdése, lehet karikára is) és a vajban átpirítjuk, amikor gyenge színt kapott, felöntjük az alaplével és fedő alatt, roppanósan puhára pároljuk. Végül rádobjuk a finomra vagdalt petrezselyemzöldet és felöntjük a tejszínnel. Csipetnyi cukorral, sóval és borssal ízesítve, forraljuk, amíg a tejszín kissé besűrűsödik.
Én sült oldalassal tálaltam, de tehetünk rá, sült virslit is.
Nem kell megijedni, ez nem a régi napejos menzakoszt. A kissé roppanós répa édes, a borstól kissé csípős íze tökéletesen harmonizál a vaj és a jó minőségű tejszín zamatával. Számos gyereknek sikerült bebizonyítanom, hogy ez is finom étek és nem is akármilyen.