Meggyparfé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Buli, Főtt, Édes, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg meggy 56 0.8 0.5 11 1 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db piskótalap 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tojássárgákat a cukorral, a sóval és a tejjel simára keverjük. Gőz felett, kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Néha megkeverve hagyjuk kihűlni. A meggyet kimagozzuk és a felét botmixerrel összezúzzuk. A tojásos krémbe keverjük, a meggyszemekkel együtt. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan összeforgatjuk a krémmel. A masszát őzgerinc formába töltjük és a piskótalapot a tetejére tesszük, majd gyengéden rányomkodjuk. Egy éjszakára mélyhűtőbe tesszük. Másnap a formát meleg vizes kendővel áttöröljük és a parfét tálra borítjuk. Fogyasztás előtt fél órával tegyük át, a fagyasztóból, a hűtő sima részébe.
Tálaláskor tejszínhabrózsákkal, meggyszemekkel és citromfűlevélkékkel díszítsük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.