Kolbászos-gombás töltött tök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tésztafélék, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
10 dkg reszelt sajt 366 20 29.7 2 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
40 dkg laskagomba 38 1.9 0.7 6 2.8 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 szál krinolin 84 19 0.8 0.2 0 30
1 szál lángoltkolbász 511 23 45 0.2 0 150
2 db tök 30 1.1 0.1 6.1 8.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tökből viszonylag kis méretű, zsenge darabokat válasszunk. Az olajon pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, majd a darabokra vágott gombát hozzáadva süssük zsírjára. A zsemlét áztassuk be a tejbe, majd jól csavarjuk ki. A krinolint és a kolbász tisztítsuk meg a bőrétől és daráljuk le, keverjük hozzá a finomra vágott fűszereket, a tojást, a zsemlét és a gombát. Óvatosan sózzuk, mert a kolbász is sós. Halmozzuk a masszát a hosszában kettévágott, meghámozott és kimagozott tökök üregébe és tegyük tepsibe. Öntsük alá a húsalaplét és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. Kenjük meg a tetejüket a tejföllel és szórjuk meg a reszelt sajttal. Még 20 percre toljuk vissza a sütőbe.