Sertésszűz szilvamártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 35 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Tejtermékek, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
ízlés szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
2 teáskanál ribizli lekvár 251 0.2 0 61.6 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
80 dkg szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertésszüzet lehártyázzuk, majd felszeleteljük. Tenyerünkkel gyengéden megnyomkodjuk, majd sózva, borsózva, meghintjük fátyolnyi liszttel. A felhevített vajon, mindkét oldalát megsütjük. Lecsepegtetve, melegen tartjuk. A sütőzsiradékba öntjük a bort, és az alaplevet, felforraljuk, majd beledobjuk, az előzőleg beáztatott, szükség szerint, kimagozott aszalt szilvát, hozzákeverjük a ribizlilekvárt és felöntjük a tejszínnel. Citromlével pikánsra ízesítjük, majd a hússzeleteket beletéve összemelegítjük.
Burgonyakrokettel vagy párolt rizzsel kínáljuk.