Tavaszi omlett (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Geri
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Reggeli, Főétel előtt, Hétköznapi vacsora, Böjt, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
20 dkg spárga 16 2 0.1 1.8 1.5 0
20 dkg cukorborsó 0 ? ? ? ? ?
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
15 dkg mascarpone 450 7 45 2 0 100
4 evőkanál tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
8 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukorborsó két végét vágjuk le és a szálkáját húzzuk le. Vétek lenne kifejteni. A zöldspárgát hajlítsuk meg, így eltörik, a fejrészét használjuk fel, a többit tegyük el pl. krémlevesnek. Forraljunk vizet, ízesítsük cukorral, sóval és citromlével. A spárgát és a zöldborsót főzzük 5-6 percig, majd lecsepegtetve félretesszük. A tojások sárgáját keverjük el a tejszínnel, kevés sóval és borssal. Végül forgassuk hozzá a kemény habbá vert fehérjét. A felhevített olajon süssük meg, de ne kevergessük, csak rázogassuk. Ha nincs elég nagy serpenyőnk süssük több részletben. A reszelt sajt felét keverjük el a mascarponéval, majd simítsuk az omlettekre. Szórjuk rá az ujjnyira darabolt spárgát és borsót, hintsük meg petrezselyemmel és hajtsuk félbe. A maradék sajt a tetejére kerül. Csepegtessük rá a sütőzsiradékot és tűzálló tálban, grill alatt süssük 3 percig.