Mangoldos báránykrokett paradicsommártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Előételek, Húsételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Hétvégi ebéd, Bundázott , Hirtelen sült, Olajsütő, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tésztafélék

Hozzávalók 4 személyre:

Mangoldos báránykrokett paradicsommártással
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg félbarna kenyér 259 9.8 1 52.3 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
25 dkg mangold 42 1.9 0.7 6 3.3 0
50 dkg bárányhús sovány 195 19.7 12.7 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Paradicsommártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 levél zellerzöld ? ? ? ? ? ?
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
1 liter friss paradicsomlé 16 0.8 0 3.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mangoldos báránykrokett paradicsommártással
Tulajdonképpen, a maradék sült felhasználására született ez a recept. A sült húst, ha szükséges, csontozzuk ki. A mangoldot, ha nem egészen zsenge, sós vízben főzzük elő pár percet. Ha kihűlt, jól csavarjuk ki a nedvességet belőle. A kenyér héját vágjuk le és áztassuk a tejbe, ha jól megszívta magát, morzsoljuk el és jól nyomjuk ki a felesleges tejet. Az olajon enyhén pároljuk meg a hagymaféléket és az összes hozzávalót eresszük át húsdarálón. Keverjük a masszához a tojást, a reszelt sajtot és a fűszereket. Formáljunk rudacskákat, melyeket hempergessünk zsemlemorzsába, majd a kroketteket bő, középforró olajban süssük aranybarnára.
A paradicsommártással tálaljuk, ha főételként tálaljuk, párolt rizst kínáljunk hozzá.




Paradicsommártás
A paradicsomlébe tesszük a meghámozott és kicsumázott almát, a félbe vágott hagymát, a fokhagymát és a fűszereket. Csendes tűzön fél órát forraljuk. Az olajon kissé megpirítjuk a lisztet, majd hozzáöntjük a paradicsomlét és kiforraljuk. Dobjuk ki a babérlevelet, majd botmixerrel törjük át, részben csomómentes lesz, részben szétzúzza a főtt zöldségeket. Sóval, cukorral ízesítsük a szánk íze szerint.
Főtt húsok és krokettek mellé adhatjuk.