Üzbég piláf (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Buli, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gabonafélék, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db báránycomb 194 19.7 12.7 0.3 0 70
80 dkg hosszúszemű rizs 0 ? ? ? ? ?
2 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál koriander (mag) 0 ? ? ? ? ?
2 teáskanál borbolya ? ? ? ? ? ?
2 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A báránycombot csontozzuk ki és a húst úgy formázzuk, hogy két nagyobb, 3 centi vastag szeletet kapjunk. Az olajat öntsük vastag falú, szorosan lefedhető, öntöttvas fazékba és hevítsük fel. Az egyik fej hagymát és a csontot, mozgatva, süssük át, majd ha megbarnultak dobjuk ki. A húst sózzuk, borsozzuk meg, majd oldalanként, 4 perc alatt, pirítsuk le, az olajban és tegyük félre. A többi hagymát, vágjuk finomra és pároljuk üvegesre a sütőzsiradékban, adjuk hozzá a vékony hasábokra vágott répát és süssük aranybarnára, ez kb 8 perc. Dobjuk bele a megtisztított, de egészben hagyott, fokhagymagerezdeket, pár percig kevergessük, adjuk hozzá az őrölt fűszereket és öntsük fel fél liter forrásban lévő vízzel. 5 percig forraljuk, tegyük bele a húst, majd egészen kis lángon vagy 150 fokos sütőben pároljuk háromnegyed órát. Adjuk hozzá a rizst (pl: basmati), simítsuk el és merőkanállal formáljunk gödröket a rizsbe és, annyi, forrásban lévő vízzel öntsük fel, hogy a rizs szintjében legyen. Még háromnegyed órát pároljuk, majd vegyük ki a hússzeleteket és alaposan keverjük össze a rizst és a zöldségeket. Ha szükséges sózzuk meg. A húst tegyük vissza a tetejére és még negyed órát hagyjuk a lángon. A felöntés során, mindig forrásban lévő vizet használjunk és a párolás alatt ne emelgessük a fedőt.
A húsokat felszeleteljük és a tál közepére halmozott piláf tetején elrendezve tálaljuk.
Borbolya nélkül nem az igazi. Magyarországon is gyűjthető!!