Húsvéti kalács (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Húsvét, Csőben sült, Uzsonna, Kemence, Édes, Tejtermékek, Gabonafélék, Tojás, FRSZ receptverseny, Reggeli

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 evőkanál tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 szál vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
2.5 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fél kocka élesztőt ,a langyos tejszínben, kiskanálnyi cukorral elkevertem és felfuttattam, majd összedagasztottam fél kiló liszttel, a kikapart vanília rúddal, a cukorral, a két tojással, egy tojásfehérjével és csipetnyi sóval. Háromnegyed órát hagytam kelni, majd három részre vágtam. Rudakká formáztam a tésztát, majd összefontam. A megmaradt tojássárgáját egy evőkanál tejjel elkevertem és a tésztát lekentem. Újabb húsz percig hagytam kelni, majd újból lekenve, sütőpapírral bélelt tepsiben, gőzös sütőben, 35 percig sütöttem. A félretett tojásokat gondosan megmosva a tészta tetejébe nyomkodjuk. Aki szereti, egy-két maréknyi mazsolát is keverhet bele.
Sonka mellé, soha jobbat.