Töltött padlizsán (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: D. Béla
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi fahéj 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
60 dkg pulykacomb 115 20.5 3.6 0.4 0 75
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Kisebb padlizsánokat válasszunk, majd hosszában vágjuk őket félbe. A húsokat kockázzuk be, úgy, hogy a héját ne vágjuk át, sózzuk meg és hagyjuk 20 percig állni. Ezután öblítsük le és a felszínét olajjal vékonyan megkenve, süssük, előmelegített sütőben, 200 fokon, 20-25 percig. Közben készítsük el a tölteléket. A felhevített olajon pirítsuk át a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a ledarált pulyka felsőcombot (lehet más darált húst is használni), süssük fehéredésig, dobjuk rá a fűszereket és a felkockázott paradicsomot. A paradicsomok magos belsejét előzőleg nyomjuk ki. Süssük össze, végül keverjük hozzá, a padlizsánok kikapart belsejét. A masszát töltsük a padlizsánok kikapart héjába és tegyük tepsibe. Szórjuk rá, a megreszelt és összekevert sajtokat és a 200 fokos sütőbe visszatéve, süssük 20 percig vagy amíg, a sajt szép, aranybarnára nem pirul.