Petőfi rostélyos (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zoli bá
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hirtelen sült, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg rostélyos 244 20 18 0.6 0 83
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnát apró kockára vágom, majd kis lángon, zsírjára sütöm. A pörcöt, beáztatott római tálba szórom. A sózott, borsozott húst, a zsiradékban fehéredésig sütöm, majd a szalonna pörcre fektetem. A sütőzsiradékban kipattogtatom a köményt, majd rászórom a majorannát, hozzáadom a félfőre vágott hagymát és ha megpárolódott, a fokhagymát. Két perc múlva a sűrűjét a húsra simítom. A megmaradt zsiradékban, barnára pirítom a paradicsompürét, majd hozzáadom a kis kockára vágott zöldpaprikát és kis lángon, átpárolom. Ráöntöm a húsra és annyi vizet teszek hozzá, hogy ellepje a szeleteket. Lefedem a tálat és hideg sütőbe teszem. 200 fokra állított sütőben, másfél órát sütöm. A húst, tetszés szerint, botmixerrel áttört szafttal, knédlivel vagy burgonyafánkkal tálalom.