Párolt borjúcomb tejfölös mártásal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 135 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Római tál, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
90 dkg borjúcomb 110 19.5 4.5 0.3 0 86
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A borjúcombot bedörzsöljük sóval, borssal és az olajon körbesütjük. A beáztatott római tál aljára terítjük a felkarikázott hagymát és beleszórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket. Szintén sózzuk, borsozzuk. A hagymarétegre tesszük az elősütött combot, melléfektetjük a rozmaringágakat, a tetejét beborítjuk a baconszeletekkel és aláöntjük a bort. Hideg sütőbe téve 200 fokon két órát sütjük. A borjút a tálból kivesszük és amíg elkészül a mártás, fólia alatt pihentetjük. A rozmaringágakat kidobjuk, a levet átöntjük a tálból egy lábaskába és a tetejéről leszedjük a felesleges zsírt, visszatesszük bele a sült hagymákat és hozzáöntjük a tejfölt. Botmixerrel áttörjük, majd összeforraljuk. A vékonyan felszeletelt húsra öntve tálaljuk.
Főtt burgonyát, knédlit vagy párolt rizs adhatunk köretnek.
Pikáns ízt kölcsönöz az ételnek, ha sütés előtt, egy citrom reszelt héjával is megfűszerezzük és a levével megöntözzük a húst.