Fűszeres hajdinatócsni (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Dagi srác
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Köretek, Hústalan feltétek, Főétel mellé, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Buli, Böjt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Tojás, Zöldség, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
30 dkg hajdina 341 9.8 1.7 71.3 3.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hajdinát, a felforrósított olajban megpirítjuk, majd felöntjük, kétszeres mennyiségű vízzel, megsózzuk és megpároljuk. Közben a cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt. A főtt hajdinát, a lisztet és a többi hozzávalót, az élesztős keverékkel eldolgozzuk. Palacsintatésztánál valamivel sűrűbb masszát kell, hogy kapjunk. A masszát, kevés olajban, evőkanálnyi adagokban, lepénnyé formálva, mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
Szaftos húsok mellé köretnek adhatjuk, de önmagában, némi, fokhagymás tejföllel, is pompás.