Csirkeszárnygulyás zöldborsóval (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Levesek Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Koleszban főztük Hozzávalók 4 személyre: Csirkeszárnygulyás zöldborsóval
Vajgaluska
Csirkeszárnygulyás zöldborsóval A csirkeaprólékból vegyük ki a szárnyakat, majd a szárnyakat vágjuk három darabra. A belsőségeket tegyük el máskorra. A farhátat és a nyakat vágjuk két-három darabra, tegyük mellé a szárnyvégeket, majd egy evőkanál olajon süssük barnára és öntsük fel, kicsit több vízzel, mint amennyi levest szeretnénk, adjuk hozzá a lábakat, sót, borsot és fedő alatt, kis lángon főzzük egy órát. A megmaradt olajon pirítsuk át a finomra metélt hagymát, dobjuk mellé, a vékony karikára vágott répaféléket és a zellert, pirítsuk tovább, majd a csirkeszárnyak húsosabb részét, a zúzott fokhagymát is hozzákeverve átsütjük, ekkor ráhintjük a lisztet és tovább pirítjuk, amíg a liszt elveszti a fehér színét. Belekeverjük a pirospaprikát és mielőtt megégne, hozzáöntjük a csirkeaprólékot a levével együtt. Összefőzzük, közben ízesítjük a cukorral, sóval, borssal. Közvetlenül a főzés vége előtt hozzáadjuk a zöldborsót és a vajgaluskát. Amikor minden puhára főtt, asztalra adhatjuk. Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk és a levesét ki-ki egy evőkanál tejföllel dúsítva eheti. Vajgaluska helyett főzhetünk bele valamilyen száraztésztát is. Vajgaluska A vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, egy csipet sót és dolgozzuk össze 2 evőkanál liszttel. A lágy tésztát kávéskanállal szaggassuk bele a forró levesbe. Lassan főzzük, pár perc alatt megpuhul. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||