Csirkeszárnygulyás zöldborsóval (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

Csirkeszárnygulyás zöldborsóval
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1/4 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
30 dkg mirelit zöldborsó 56 0.8 0.5 11 1.3 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 csomag csirkeaprólék ? ? ? ? ? ?
8 db csirkeszárny 132 20.9 5.2 0.5 0 60
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Vajgaluska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csirkeszárnygulyás zöldborsóval
A csirkeaprólékból vegyük ki a szárnyakat, majd a szárnyakat vágjuk három darabra. A belsőségeket tegyük el máskorra. A farhátat és a nyakat vágjuk két-három darabra, tegyük mellé a szárnyvégeket, majd egy evőkanál olajon süssük barnára és öntsük fel, kicsit több vízzel, mint amennyi levest szeretnénk, adjuk hozzá a lábakat, sót, borsot és fedő alatt, kis lángon főzzük egy órát. A megmaradt olajon pirítsuk át a finomra metélt hagymát, dobjuk mellé, a vékony karikára vágott répaféléket és a zellert, pirítsuk tovább, majd a csirkeszárnyak húsosabb részét, a zúzott fokhagymát is hozzákeverve átsütjük, ekkor ráhintjük a lisztet és tovább pirítjuk, amíg a liszt elveszti a fehér színét. Belekeverjük a pirospaprikát és mielőtt megégne, hozzáöntjük a csirkeaprólékot a levével együtt. Összefőzzük, közben ízesítjük a cukorral, sóval, borssal. Közvetlenül a főzés vége előtt hozzáadjuk a zöldborsót és a vajgaluskát. Amikor minden puhára főtt, asztalra adhatjuk.
Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk és a levesét ki-ki egy evőkanál tejföllel dúsítva eheti.
Vajgaluska helyett főzhetünk bele valamilyen száraztésztát is.

Vajgaluska
A vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, egy csipet sót és dolgozzuk össze 2 evőkanál liszttel. A lágy tésztát kávéskanállal szaggassuk bele a forró levesbe. Lassan főzzük, pár perc alatt megpuhul.