Rákmártogatós forrón (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 10 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Jóska
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Mártások, Főétel előtt, Főétel mellé, Karácsony, Hétvégi ebéd, Buli, Párolt, Sós, Csípős, Meleg, Tejtermékek, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál Kreol fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
30 dkg koktélrák ? ? ? ? ? ?
1 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 dl natúr krémsajt 344 22.3 27.3 1.9 0 100
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejszínt, a krémsajtot, a tejfölt keverjük el a fűszerkeverékkel és a finomra vágott petrezselyemzölddel. A felengedett és lecsepegtetett rákot a felhevített olajban, pár perc alatt, süssük át, majd keverjük hozzá a tejszínes keveréket. Csak addig hagyjuk a tűzön, amíg átforrósodik. Közben ízesítsük pikánsra a lime levével.
Pirítóssal, chipsszel vagy sós keksszel tálaljuk, de sült, párolt halakhoz is illik.