Kuglóf gazdgon (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: www.mesterszakacs.eu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Advent, Bálint nap, Húsvét, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gyümölcsök, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
30 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kávéskanál sütőpor 0 0 0 0 0 0
30 adag finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
7 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
7 dkg étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
7 dkg vegyes aszalt gyümölcs 0 ? ? ? ? ?
1 tábla tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szobameleg vajat a cukor kétharmadával,
meg a vaníliás cukorral habosra keverjük.
A tojások sárgáját egyesével beledolgozzuk.
A sütőport a liszttel – ebből egy evőkanálnyit
félreteszünk – összeforgatjuk, az előzőekhez
adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége
felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, óvatos
mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.
A kis kockákra vágott aszalt gyümölcsöt, diót
és csokoládét a félretett kanálnyi liszttel összeforgatjuk (így nem süllyed sütéskor a tészta aljára), a kuglóf masszájába keverjük. Kivajazott, belisztezett kuglófformába simítjuk, majd előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 1 órán át sütjük.
Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük,
ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor jó.
Amikor kihűlt, a tésztát olvasztott csokoládéval
meglocsoljuk vagy bevonjuk, ahogy épp kedvünk
tartja.