Bőrében sült, göngyölt sertéslapocka, avagy porchetta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 280 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Kriszti
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Szabadban, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Böjt, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2.5 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
3 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál zsálya 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
8 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 db lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Kérjük meg a hentest, hogy a bőrös sertéslapockát csontozza ki és hosszirányban bevágva nyissa szeletté. A bőrével lefelé kiterített húslapot sózzuk, borsozzuk meg és dörzsöljük bele a fűszereket, amíg a tölteléket elkészítjük, hagyjuk pihenni. 2 evőkanál felhevített olajon, pároljuk meg, a finomra vágott vöröshagymát, ha összeesett a hagyma adjuk hozzá az áttört fokhagymát és a fűszereket, majd öntsük fel, fél deci borral. Forraljuk el a bor levét és hagyjuk a masszát kihűlni. A langyos fűszerpéppel kenjük be a húslapot, majd visszahajtva a bevágott széleket, tekerjük fel szorosan és kössük át konyhai zsineggel. A megtisztított répákat vágjuk félbe és tegyük tepsibe, úgy hogy a húst rátéve, az ne érjen a tepsi aljához. Fektessük rájuk a hústekercset. A maradék olajjal kenjük be és kívülről is sózzuk, borsozzuk meg. Öntsük alá a megmaradt bort és 2 deci vizet. Tegyük a tepsit, 180 fokra, előmelegített sütőbe. Süssük 3 és fél óra hosszat, néha a szaftjával locsoljuk meg. Tálalás előtt 20 percig tartsuk fólia alatt. Tálalás előtt, ízlésünk szerint a bőrt vágjuk le, majd ujjnyi vastagra szeletelve tálaljuk. Fóliában sült burgonyával és zöldsalátával adhatjuk asztalra vagy, magyar ízlés szerint, párolt káposztát és rösztit kínálhatunk mellé.