Tejfölben sült busa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Szabadban, Karácsony, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Diszkosz, Római tál, Sós, Meleg, Halak, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 kg busa 92 18 1.9 0.6 0 70
1 evőkanál halfűszerkeverék 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
80 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
1 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított busát beirdaljuk, majd a fűszerekből és egy evőkanál olajból készült pasztával kívül-belül bedörzsöljük. Egy éjszakát hagyjuk, a hűtőben, állni. Másnap öntsünk olajat egy lefedhető sütőedénybe, a hal oldalán ejtett vágásokba, felváltva, tegyünk paprika, paradicsom és hagymaszeletkéket, ami kimarad, azt tegyük a hasüregébe. Helyezzük a tálba, rakjuk köré, az előzőleg héjában megfőzött, megtisztított, majd felkarikázott burgonyát. Öntsük rá a kevés sóval jól elkevert tejfölt, fedjük le a tálat és 200 fokra előmelegített sütőben pároljuk 40 percig. Vegyük le a fedőt és 20 perc alatt, süssük a tetejét pirosra.
Ha szeretjük, a tejfölbe keverhetünk egy-két gerezd zúzott fokhagymát is.