Debreceni töltött káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása: Slambuc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Hideg téli napokra, Sörözés, borozás, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Rakott, Göngyölt, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
1 fej fehérkáposzta 65 1.1 0.2 14.7 2.7 0
ízlés szerint ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az édes káposztafejet megfőzzük sós, ecetes vízben, leveleire szedjük, megtöltjük a következő töltelékkel,
A lapockát ledaráljuk, összekeverjük a rizzsel, bőven borssal, fokhagymával, az olajjal és ízlés szerint megsózzuk. A megtöltött káposztákra, a káposzta főzővizét visszaöntjük, a kaprot beledobjuk és megfőzzük. Végül a tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet és a levet behabarjuk.

Friss, puha kenyeret adjunk hozzá.