Nyúl vadasan (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Herceg Feri
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg házinyúlhús 158 21 8 0.4 0 71
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
25 dkg vegyes zöldség ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl fehérbor 75 0 0 3 0 0
ízlés szerint ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
3 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
3 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
ízlés szerint citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hártyáitól megtisztított nyúldarabokat szalonnával gazdagon megtűzdelünk s enyhén besózzuk. Egy sütőlapra zöldségágyat készítünk, melyre rátesszük a nyúldarabokat, besózzuk és forró zsírral leöntjük, aztán meleg sütőben szép rozsdabarnára sütjük. Sütés közben fűszerezzük és a zöldség és pecsenye levével öntözgetjük.
Ha a hús megpuhult, a zöldségágyról levesszük és a zöldséget szitán áttörjük. Barna rántást készítünk a következőképpen: 3 deka zsírban füstölésig pirítunk 3 deka porcukrot, majd a lisztet belekeverjük és 3 deka reszelt vöröshagymával kissé megpirítjuk. Akkor hozzáöntjük a szitán áttört zöldséges pecsenyelevet, jól elkeverjük és megízesítjük egy kis borral, ecettel és citrommal. Aztán felforraljuk, beletesszük a nyúl húsát, elkeverjük a tejfellel. A húst ebben a mártásban puhára pároljuk.
Hozzá vajjal leöntött zsemlegombócot vagy kelgombócot tálalunk.