Töltött libanyak gazdagon (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Márton nap, Töltött, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Tojás, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db libanyak 198 18.5 13.6 0.3 0 0
1 adag libaaprólék 198 18.5 13.6 0.3 0 0
20 dkg libamáj 130 16.4 4.3 6.3 0 515
15 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A libanyakról a bőrt óvatosan lehúzzuk. A libanyakat, az aprólékot bezöldségelt és ízlés szerint megfűszerezett vízben puhára főzzük.
A levet leöntjük, félretesszük, maceszgombócot fűzve bele, önálló levesként tálalhatjuk.
Az aprólékot kicsontozzuk és a húst apróra vagdaljuk, a zöldségeket felkockázzuk. Egy evőkanál libazsíron a finomra metélt hagymát megpároljuk, majd a kockára vágott gombát zsírjára sütjük rajta. Ekkor hozzáadjuk a kis darabokra vágott májat és ezt is megsütjük. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és megborsozzuk. Ha langyosra hűlt, hozzákeverjük a vízben megáztatott, jól kicsavart zsemlét, a húst, a tojásokat, a zöldségeket és a finomra metélt petrezselyemzöldet. A masszát az egyik végén bevarrt nyakbőrbe töltjük, majd a másik végét is bevarrjuk. A serpenyőbe kevés vizet és a maradék libazsírt beleöntjük és a töltött libanyakakat belefektetve, kezdetben fedő alatt pároljuk, majd zsírjára sütve, pirosra, ropogósra pirítjuk.
Ferdén szeletelve, hagymás tört burgonyával tálaljuk.