Abált szalonna (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Reggeli, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Szilveszter, Főtt, Sós, Hideg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg hasaalja szalonna 0 ? ? ? ? ?
2 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A bőrös, szép húsos szalonnát nyitott tenyérnyi darabokra vágjuk. Vastagon besózzuk és egy éjszakát állni hagyjuk. Másnap leöblítjük és lábasba tesszük, mellédobjuk a borsot és az egyik fej félbevágott fokhagymát, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi és kis lángon, hogy éppen ne forrjon abáljuk másfél órát. A vízből kiemelve, a szalonnát lecsepegtetjük, a fokhagymát megtisztítjuk és 2-3 evőkanál főzővízzel összeturmixoljuk. Ezzel a masszával bekenjük a szalonnadarabokat, majd, a paprikával, vastagon megszórjuk. Egy éjszakán át hagyjuk kifagyni, lehet hűtőben, de az igazi a szabadban hagyni, az ablakpárkány is megteszi.
Vékony szeletekre vágva tálaljuk. Lilahagymát és friss, puha kenyeret adjunk hozzá.
Nem diétás és nem igazán szociális étel, de aki szereti annak mennyei.