Egyben sült csirkemell lecsóval (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 110 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Buli, Bálint nap, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Egyben sült csirkemell
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db csontos csirkemell 110 24.7 1 0.5 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lecsó a csirkemellhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Egyben sült csirkemell
Egy evőkanál olajba elkeverjük a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymát. Ezzel a masszával bekenjük a csirkemellek minden oldalát, lehetőleg a bőre alá is jusson. A csirkemelleket tepsibe tesszük, mellédobjuk a durvára vágott hagymát, aláöntjük a bort, egy deci vizet és az olajat. A tepsit alufóliával szorosan lefedjük, 160 fokra előmelegített sütőben, egy órát pároljuk, ekkor a fóliát levéve, a sütő hőmérsékletét 190 fokra növelve, a szaftjával locsolgatva, a bőr pirulásáig sütjük. A bőrös húst a mellcsontról lefejtjük és ferdén felszeletelve tálaljuk.
Különböző mártásokkal adhatjuk asztalra, kímélő ételként burgonyapürével és kompóttal tálalhatjuk. Hidegen, a csontra visszahelyezve a büféasztal része lehet.

Lecsó a csirkemellhez
Az olajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd átsütjük rajta a kockára vágott paprikát. Hozzáadjuk a fűszereket és a kockára vágott paradicsomot. A pirospaprika ízlésünk szerint lehet csípős is. Nagy lángon, inkább sütve, mint párolva hagyjuk besűrűsödni. Kicsit más íze lesz, mint a hagyományos lecsónak, de a semleges ízű csirkemell mellé így jobban illik. A felszeletelt csirkemell mellé kanalazva, vegyes körettel tálaljuk.