Hagymában párolt csülök (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Szili
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Párolt, Csőben sült, Kemence, Római tál, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint fehérborecet ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
4 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
20 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db csülök 328 16 29 0.3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A csülköt csontozzuk ki vagy kérjük meg rá a hentest. A hagymákat, nem tévedés a mennyiség, vágjuk félkarikára. a hagymára szórjunk kevés sót, borsot és a kakukkfüvet. Néhányszor átkeverve hagyjuk állni, amíg a római tál ázik. a csülköt sóval, borssal dörzsöljük be. A hagyma felét tegyük a cseréptálba, tegyük rá a csontokat, majd fektessük rá a csülköket, borítsuk be, a maradék hagymával. A hagyma közé dugdossuk be a babérleveleket. A tálat lefedve tegyük hideg sütőbe és 180 fokra állítva a sütőt, pároljuk 2 órát. Ha hidegen tálaljuk, a hagymát csepegtessük le és bolondítsuk meg kevés borecettel, a kihűlt csülköt vékonyra szeletelve, a hagymával, a megdermedt szafttal és friss, puha kenyérrel tálaljuk. Forrón kínálva, a csülköt vegyük ki, a hagymát tegyük félre és tartsuk melegen. A csülök bőrét, áttéve a húst egy másik tepsibe, a szaftjával sűrűn locsolgatva, 200 fokra emelt hőjű sütőben, süssük pirosra. A vele párolt hagymával és főtt burgonyával tálaljuk.