Szicíliai fejes saláta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Edina
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Saláták 
Cimkék: Saláták, Előételek, Főétel mellé, Főétel előtt, Böjt, Karácsony, Bálint nap, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Gyümölcsök, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1/2 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 dl narancslé 100%-os 102 1.49 0.13 23.8 0 0
3 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
3 fej fejes saláta 17 1.4 0.3 2 1.5 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A narancsot hámozzuk meg, úgyhogy a hártyás részét is vágjuk le, majd a belső hártyák közül vágjuk ki a gyümölcs húsát, a lecsöpögő levet fogjuk fel. A salátát mossuk meg és szárítsuk le. Vágjuk laskára. Az olajat, a narancslevet, sóval és citromlével ízesítve keverjük habosra. A salátát és a körömnyi darabokra vágott narancshúst forgassuk össze az öntettel és hidegen tálaljuk.
Ne hagyjuk sokáig állni, mert a saláta megfonnyad.