Saláta a tenger gyümölcseivel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Hidegvérűek 
Cimkék: Saláták, Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Karácsony, Főtt, Sós, Savanyú, Hideg, Zöldség, Hidegvérűek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 db fejes saláta 17 1.4 0.3 2 1.5 0
4 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
1 fej radicchio 0 ? ? ? ? ?
2 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
1.5 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
15 dkg garnélarák 56 11 0.6 1 0 200
15 dkg fekete kagyló 85 12 2.7 3 0 108
30 dkg tintahal 61 12.7 0.7 0.8 0 170
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tenger gyümölcsei súlya tisztítva és főzve értendő. A tintahalat megtisztítjuk és karikára vágjuk, majd borssal, két gerezd fokhagymával ízesített borban, egy deci vizet hozzáadva, puhára főzzük. Leszűrjük és ebben a lében a garnélát is átforraljuk. Ezt is lecsepegtetjük és a kagylót is megfőzzük. A levet konyharuhán gondosan átszűrjük és félretesszük. Az újhagymát, zöldjével együtt karikára vágjuk, a radiccihiót és a saláta szívét falatnyi darabokra tépjük. A paprikát felkockázzuk. Az olívabogyót félbevágjuk. A majonézbe keverjük a finomra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, a néhány vágással felaprított kapribogyót, majd sóval, borssal, néhány csepp citromlével ízesítjük és a párolólével kellő sűrűségűre hígítva összeforgatjuk a hozzávalókkal. Jól behűtjük, majd a saláta megmaradt leveleivel bélelt, citromgerezddel díszített tálban tálaljuk.