Kecsketúróval töltött, baconba tekert füge (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 1
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Karácsony, Bálint nap, Csőben sült, Édes, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Kecsketúróval töltött, baconba tekert füge
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kávéskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint kesudió ? ? ? ? ? ?
4 szelet bacon 0 10 45 0 0 105
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg kecsketúró 0 ? ? ? ? ?
4 db füge 64 0 0.3 15.5 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mézes-narancsos balzsamszósz
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db narancs 41 0.6 0.2 8.5 2.2 0
1 liter narancslé 100%-os 102 1.49 0.13 23.8 0 0
5 dl balzsamecet ? ? ? ? ? ?
2,5 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kecsketúróval töltött, baconba tekert füge
Az érett fügéket megmossuk, majd leszárítjuk és kétharmadukig, keresztben bevágjuk. Kissé széthajtjuk, majd a kevés sóval és a zúzott fokhagymával elkevert kecsketúróval betöltjük. A baconnal körbetekerjük, néhány szem kesudióval meghintjük, fogpiszkálóval megtűzzük és 220 fokra előmelegített sütőben tíz percig sütjük. Előmelegített tányérra tálaljuk, durvára vágott kesudióval meghintve és mézes balzsamszósszal megcsepegtetve.

Mézes-narancsos balzsamszósz
A narancsot gondosan megmossuk és a sárga héját lereszeljük. A levét kicsavarjuk és széles lábasba öntjük, hozzáadjuk a narancshéjat és a dobozos narancslevet, persze használhatunk frissen csavartat is. Lassú tűzön kb. a negyedére beforraljuk. Ekkor hozzákeverjük a mézet és a balzsamecetet, persze nem kell a legdrágább modenai fajtát használnunk. Tovább forralva, néha megkeverve fél liternyire forraljuk be. Nagy lángon erősen habzik, vigyázzunk, ne fusson ki. Kissé hűlni hagyjuk, majd leszűrve üvegbe töltjük. Három-négy hónapig eláll.
Sajtokhoz, sült, sós-édes gyümölcsökhöz ajánlom.