Kacsasült (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb szárnyas 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csapott evőkanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3.5 kg kacsa ? ? ? ? ? ?
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy szép 3,5 kiló körüli kacsát megtisztítunk, kívül-belül megsózzuk. Belsejét majoránnával is bedörzsöljük, a hasüregbe teszünk 2-3 fokhagymagerezdet és egy almát. Kívül is bedörzsöljük fokhagymával, tepsibe fektetjük, egy ujjnyi vizet öntünk alá, és a tepsit alufóliával úgy zárjuk le, hogy legyen benne hely a képződő gőznek. A sütőben - a kacsa nagyságától és korától függően - 2-3 órát pároljuk, közben ellenőrizzük, hogy elfőtte-e a levét. Ha kell egy kevés vizet öntünk még alá. Ha a kacsa megpuhult, a fóliát leszedjük a tetejéről, a felesleges zsírt kimerjük és mindkét felén ropogós pirosra sütjük a húst. A bőrét villával szurkáljuk meg, hogy az összes zsírja kisüljön.
Darabolás előtt fólia alatt 5 percig pihentessük.

Párolt lilakáposztával és hagymás tört krumplival tálaljuk.