Almás, mogyorós táska (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Kriszti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Advent, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Húsvét, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Gyümölcsök, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Almás, mogyorós táska
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
igény szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almás, mogyorós töltelék
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
20 dkg mogyoró 691 15.6 63.5 8.7 8 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 késhegynyi konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Almás, mogyorós táska
A tej felében kevés cukorral és lisztel felfuttatjuk az élesztőt. Majd egy egész tojással és a többi hozzávalóval tésztává dagasztjuk. Ha egyszerűbben akarjuk, tegyünk mindent a kenyérsütő gépbe. A dagasztó programot használjuk. A tésztát így vagy úgy, kelesszük a kétszeresére. Gyúrjuk át és nyújtsuk késfok vastagságúra. Vágjuk 10x20 cm-es téglalapokra. A tölteléket kenjük a téglalapok egyik felére, majd a másik felét vágjuk centis csíkokra, a legjobb derelyemetszőt használni, és hajtsuk rá a töltelékre. A túlsó szélét kicsit nyomjuk össze. A tetejét kenjük le, a két evőkanál vízzel, felvert, megmaradt tojással és a táskákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. 15 percig hagyjuk pihenni, majd 180 fokra előmelegített sütőben, süssük 15 percig. Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Almás, mogyorós töltelék
Az almát héjastól lereszeljük, majd a citrom lereszelt héját és a kicsavart levét belekeverjük. Serpenyőben átpároljuk, majd ha a lé nagy részét elfőtte, belekeverjük a sót, a cukrot és a fahéjat, egy rottyanás után hozzáadjuk a ledarált mogyorót és a mazsolát. Lefedve hűlni hagyjuk.