Kaviáros blincsiki (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dorka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Böjt, Bálint nap, Göngyölt, Töltött, Sült, Sós, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Blincsiki avagy blini alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
20 dkg hajdinaliszt 336 9 1.7 71 4 ?
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Kaviáros blincsiki
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint lilahagyma ? ? ? ? ? ?
igény szerint tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
igény szerint kaviár 268 26 16 4.6 0 300
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Blincsiki avagy blini alaptészta
A vaj felét kis lángon felhevítjük és a vizes részét elforraljuk, majd félre tesszük. Az élesztőt elmorzsoljuk, a langyos tej felében, majd hozzákeverve a cukrot felfuttatjuk. Hozzákeverjük a tojások sárgáját, a kétféle lisztet, a maradék langyos vajat, a sót és langyos helyen egy órát kelesztjük. Ekkor beleforgatjuk a külön-külön kemény habbá vert tejszínt és tojásfehérjét. A masszát palacsintasütőben, a tisztított vajon, megsütjük. A szokásosnál kisebb, de vastagabb palacsintákat süssünk. A sütés végéig vízgőz felett tartsuk melegen. Tölthetjük édes és sós töltelékkel is.

Kaviáros blincsiki
Kenjünk a blincsikik közepére tejfölt és tegyünk rá kanálka kaviárt. Tálaláskor, mindenki felgöngyöli és így fogyasztja. Tálalhatjuk úgy is, hogy az asztalnál ki-ki maga keni meg a tésztáját, a külön tálalt tejföllel és kaviárral.
Adhatunk mellé finomra metélt lilahagymát.