Szaftos krinolin (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 25 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Hentesárukból 
Cimkék: Húsételek, Reggeli, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Hajón is elkészíthető, Koleszban főztük

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
50 dkg krinolin 84 19 0.8 0.2 0 30
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apróra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütjük, majd a finomra vágott hagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a kis kockára darabolt paprikát és a fűszereket. Ha a paprika összeesett, rádobjuk a darabolt paradicsomot, megszórjuk a pirospaprikával és kevés vízzel felöntve sűrű szafttá főzzük. Ha szükséges, némi vizet még adhatunk hozzá. A szaft legyen tartalmas, de elég bő ahhoz, hogy tunkolni lehessen. Végül beleforgatjuk a hosszában kettévágott, majd felkarikázott krinolint és összeforraljuk.
Tartalmas reggelinek vagy főzelékre feltétnek kínáljuk.
Készíthető virsliből és szafaládéból is.
Kenyeret és savanyúságot kínáljunk mellé.