Édes-savanyú hal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Böjt, Hirtelen sült, Párolt, Wok, Olajsütő, Édes, Sós, Savanyú, Csípős, Meleg, Halak, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál szójaszósz 66 10.5 0.1 5.6 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
3 db kaliforniai paprika ? ? ? ? ? ?
60 dkg afrikai harcsa ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Vágjuk a harcsafilét dobókockányi darabokra, majd sóval és borssal megszórva forgassuk át és hagyjuk állni. A mártáshoz a a paprikákat, lehetőleg többféle színűt használjunk, vágjuk vékony szeletekre, a répát csíkokra, a hagymát finomra. A gyömbért és a fokhagymát reszeljük le. Három evőkanál felhevített olajban pároljuk egy percig a hagymát, a gyömbért és a répát, majd dobjuk hozzá a paprikát és a fokhagymát. Két perc után öntsük rá a szójaszószt, a mézet és az ecetet. Ha összeforrt sűrítsük be a teáskanálnyi keményítővel elkevert borral. Ízlés szerint fűszerezzük sóval és borssal. A szárazra itatott haldarabokra hintsük rá a megmaradt keményítőt, forgassuk át és süssük, bő olajban, ropogósra. Kisebb serpenyő esetén, inkább több részletben. Ha az összes hal kisült keverjük a mártásba és azonnal tálaljuk.
Párolt rizs kínáljunk mellé.