Gőzölt lazac (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Meleg nyári napokra, Karácsony, Böjt, Gőzölt, Gőzpároló, Sós, Csípős, Meleg, Halak, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 igény szerint fejes saláta 17 1.4 0.3 2 1.5 0
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 db lime 36 0.8 0.1 0.7 0.3 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
80 dkg lazac 208 20 14 0.2 0 44
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lazacfilét kiszálkázzuk, lebőrözzük és kisujjnyi csíkokra vágjuk. A lime héját és a gyömbért lereszeljük, belecsavarjuk a lime levét, hozzáadjuk a finomra vágott chilit és az olívaolajjal elkeverjük. A halcsíkokat sózzuk, borsozzuk és a pácba forgatjuk. 20 percig hagyjuk pihenni. A bambuszgőzölőt béleljük ki salátalevelekkel és az átforgatott halat, vékony rétegben, terítsük rá. A gőzölőt tegyük forrásban lévő víz fölé és 10 percig pároljuk.
Párolt rizzsel és az ízes salátalevelekkel körítve tálaljuk.