Gyömbéres húsgombócok fűszeres mártásban (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kormányos
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

Gyömbéres húsgombócok fűszeres mártásban
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
60 dkg sertéscomb 160 17.5 23.9 0.3 0 70
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
1 evőkanál koriander 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A fűszeres mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kávéskanál édeskömény 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál mustármag 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1 szál thai citromfű 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
1 doboz kókusztej 10 0.3 0.4 1.4 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gyömbéres húsgombócok fűszeres mártásban
A tejben megáztatott zsemlét, a darált húst, a finomra vágott chilit és korianderzöldet megfűszerezve gyúrjuk sima masszává. Formáljunk diónyi gombócokat és kevés olajban körös-körül süssük aranybarnára. Lecsepegtetve tegyük félre. Készítsük el a mártást, majd a húsgolyókat beletéve, kis lángon, fedő alatt főzzük negyed órát.
Főtt tésztával vagy bulgurral kínáljuk.

A fűszeres mártás
A serpenyőből, amelyben a húsgolyókat sütöttük, öntsük ki a felesleges zsiradékot és felhevítve az olajat, a fűszermagokat pattogtassuk ki. Dobjuk az edénybe a finomra vágott hagymát és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a feldarabolt citromfüvet, a fás végét, csak összezúzva, a fahéjat és a zúzott fokhagymát és süssük össze. Öntsük hozzá az almabort és a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk meg, majd nagy lángon, kevergetve, enyhén sűrítsük be.