Hesseni cideres-almás torta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: 

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
20 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
2 csomag vaníliás pudingpor ? ? ? ? ? ?
7 dl almabor 0 ? ? ? ? ?
10 dkg barnacukor 391 0 0 97.4 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
4 dl habtejszín 284 15.5 23.7 1.9 0 77
2 csomag habfixáló 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet a cukorral, a sóval és a vajat késes robotgépben morzsásra keverjük, majd a tojássárgáját és esetleg kevés hideg vizet hozzáadva összegyúrjuk. Fóliában tekerve, hűtőben egy órát pihentetjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kibélelünk vele egy peremes tortaformát. A tésztát villával megszurkáljuk és 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni. Amíg a tészta hűl elkészítjük a tölteléket. Kevés borral simára keverjük a pudingport, meghámozzuk, kicsumázzuk és apró kockára vágjuk az almát, melyet a citrom kicsavart levével összeforgatunk. A többi bort felforraljuk, beleszórjuk a citrom lereszelt héját, a fűszereket és hozzáöntjük a vanília kivonatot. Összeforraljuk a kikevert pudingporral, végül a lángot eloltva belekeverjük az almadarabokat. Az almás masszát a tésztára simítjuk és 175 fokra előmelegített sütőben, fél óra alatt, készre sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd a porcukorral és a habfixálóval keményre vert tejszínnel vonjuk be a tetejét. Tálalás előtt jól hűtsük be.