Rácponty (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Halak 
Cimkék: Halak és hidegvérűek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Karácsony, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Halak

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1.5 kg ponty 143 15.8 8.7 0.1 0 70
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
4 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
4 adag napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
ízlés szerint fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
30 dkg paprika 20 1.2 0.3 3 0.9 0
15 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
20 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
8 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított pontyot kifilézzük, majd sűrűn beirdaljuk. A pontyfilét kb. 5 cm széles szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt szalonnából vágott vékony csíkokkal megtűzdeljük, majd besózzuk, és állni hagyjuk. Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk, és egy kevés olajon elősütjük mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen.
A fejből, a nyesedékből és a csontokból tartalmas halalaplét készítünk, melyet leszűrünk. A maradék lisztet a 3 dl tejfölbe keverjük és az alaplével öszeforraljuk, sózzuk. A szeletekre vágott vöröshagymát, a halsütésből visszamaradt, olajban megpirítjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, karikákra vágjuk.
Karikákra vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Kakastaréjt készítünk a maradék füstölt szalonnából. A szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm vastag szeleteket vágunk. A szalonna szeleteket 1 cm távolságban a bőréig bevágjuk. Serpenyőben megsütjük.
Egy tepsit a sült szalonna zsírjával kikenjük. Egymásra rétegezve elterítjük a burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, , közben sózzuk, borsozzuk, majd az elősütött pontyszeleteket. Ezután ráöntjük a mártást, meglocsoljuk a maradék tejföllel. A tetejére tesszük a kakastarélyokat.
Középmeleg sütőbe helyezzük, és készre sütjük.