Mami rétese (rétestészta másképp) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Uzsonna, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Kemence, Tojás, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 dl olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1/2 liter finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
1/2 liter rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
3-4 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
15 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hozzávalókból, némi vízzel, gyúrj sima tésztát. Ne legyen se túl kemény se túl lágy. Kicsit hagyd pihenni. Osszad 6 egyforma részre, dolgozd kis, sima gombócokká és nyújtsd egyforma körökre. 15 dkg zsírt keverj 3-4 kanál liszttel simára és kend meg vele, a kinyújtott lapokat egyenletesen, rakd egymás tetejére őket úgy, hogy egyik se lógjon túl vagy legyen kisebb a másiknál. Tedd egy tányérra, borítsd le és tedd 2 órára meleg helyre. Terítsd le a legnagyobb asztalodat egy nehéz terítővel vagy lepedővel. Szórd meg rétesliszttel és rakd rá a tésztát. Először nyújtó fával nyújtsd kb 60-70 centis körre vigyázz, hogy a rétegek ne mozduljanak el egymásról nagyon, majd óvatosan középről kifelé kézfejjel húzd nagyon vékonyra. Ha sikerült, a vastag szélét vágd le. Hagyd száradni 10-15 percig majd csepegtess rá olajat vagy zsírt és tölthetsz bele amit akarsz. Kettőnél többet nem kell hajtani rajta. Jöhet a következő töltés. Ha jól csináltad 9 rúd rétesnek kell kijönni. Előmelegített sütőben szépen süsd meg.