Citromos báránycomb (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Húsvét, Tűzdelt, Göngyölt, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Zöldbab baconnal
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
60 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Citromos báránycomb
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg báránycomb 194 19.7 12.7 0.3 0 70
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Zöldbab baconnal
A zöldbabot, forrásban lévő, sós vízben roppanósra pároljuk, hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A szeletelt császárszalonnát csíkokra vágjuk, az újhagymát megtisztítjuk és fél centi vastagon fölszeleteljük. Serpenyőben, a szalonnát kislángon zsírjára sütjük, a zsíron megfonnyasztjuk az újhagymát, kakukkfűvel és borssal fűszerezzük, majd beleforgatjuk a zöldbabot, ne pirítsuk, csak melegítsük össze.

Citromos báránycomb
A báránycombot, a vékonyra vágott fokhagymával, megtűzdeljük. A citrom sárga héját lereszeljük, majd a fehér hártyáját gondosan eltávolítva, vékonyan felszeleteljük. A rozmaring levélkéit lecsipkedjük. A húst bedörzsöljük a bors, a rozmaring, a citromhéj keverékkel, beburkoljuk citromszeletekkel és baconnal, majd konyhai zsineggel körbekötjük.
Fél napot hűtőben érleljük.
Olajon körbesütjük, majd a bort aláöntve, közepes hőfokú sütőben, fólia alatt puhára pároljuk, közben néhányszor a levével meglocsoljuk.
A sütés utolsó tíz percében, a fóliát eltávolítva, a szalonnát pirosra sütjük. A húst szeletelés előtt néhány percig fólia alatt pihentessük. A tepsiben maradt szaftot kis vízzel forraljuk fel és tálaláskor öntsük a hús köré.