Tejszínkrémes torta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Töltött, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

Tejszínkrémes torta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag habfixáló 0 0 0 0 0 0
7 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
10 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
7 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 csomag tejszín ízü pudingpor 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Piskóta alaprecept
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tejszínkrémes torta
A tejből 6 decit felforralunk, a cukorral. A pudingport elkeverjük az egy deci hideg tejben és beleöntjük a forró tejbe. Elkeverjük és, addig főzzük, amíg besűrűsödik. Hagyjuk langyosra hűlni, majd habosra keverjük a vajjal és óvatosan beleforgatunk 3 deci tejszínből keményre vert habot. A három lapra vágott piskóta lapjait megkenjük a krémmel, majd összeállítva a külsejét is bevonjuk vele. Végül a habfixálóval felvert tejszínhabbal, habzsákból vagy szifonból körbespricceljük, koktélcseresznyével és csokoládélapokkal díszítjük.

Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.

Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.