Baconos pogácsa (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Farsang, Szilveszter, Csőben sült, Kemence, Sós, Húsfélék, Tejtermékek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
25 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, ízlés szerinti sóval és borssal, majd elmorzsoljuk a vajjal. Részletekben hozzáadva a tejfölt közepes keménységű tésztává gyúrjuk, majd fóliába tekerve, hűtőben fél órát pihentetjük. Amíg pihen, az apróra vágott bacont és hagymát összesütjük, majd a zsírját leöntve, hűlni hagyjuk. A tésztát átgyúrjuk, majd kisujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Egymás mellé, zsírozott, sütőlapra tesszük. A korongok közepét kissé benyomjuk, én kiskanállal szoktam, a felvert tojással vékonyan lekenjük. Az üregekbe kevés bacon, hagyma keveréket töltünk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb negyed óra alatt aranybarnára sütjük.
Sör- vagy borkorcsolyának kiváló.