Rántott hagyma salátaágyon (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Saláták, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Böjt, Bundázott , Hirtelen sült, Olajsütő, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Zöldség, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 fej fehérhagyma ? ? ? ? ? ?
igény szerint liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
igény szerint tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 fej jégsaláta ? ? ? ? ? ?
1 fej radicchio 0 ? ? ? ? ?
1 doboz rukkola 0 ? ? ? ? ?
1 dl szölömagolaj 890 0 99.8 0 0 0
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál napraforgómag 583 22.5 49 12.3 6.3 0
2 evőkanál szezámmag 639 26.3 54.8 9.4 12.6 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fokhagymát összezúzzuk és az olajba keverjük. A magokat szárazon megpirítjuk, majd félretesszük. A hagymát megtisztítjuk, keresztben fél centi vastag szeletekre vágjuk és gyengén besózzuk. A megmosott salátaféléket leszárítjuk, a jégsalátát csíkokra vagdossuk, a radicchiót falatnyi darabokra tépkedjük, majd hűtőbe tesszük. A hagyma végeket eltesszük máskorra, a szép szeleteket leitatjuk, majd hagyományos módon lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába panírozva középforró olajban aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedve hagyjuk az olajat lecsepegni. A fokhagymás olajat leszűrjük, a citromlével, sóval és borssal ízesítve, habverővel, homogénre keverjük. Az öntetet összeforgatjuk a salátafélékkel és a keveréket a tányérok közepére halmozzuk. Megszórjuk a pirított magokkal, majd körberakjuk a ropogós hagymakarikákkal. Ezt az ételt frissen tálaljuk, ekkor érvényesülnek igazán az ízei.
Előételként vagy könnyű vacsoraként tálaljuk.