Rasszolnyik csülökkel (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Főtt, Sós, Savanyú, Meleg, Macskajajra, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
30 dkg sertés ritkacsont ? ? ? ? ? ?
1 db csülök 328 16 29 0.3 0 0
2 db sertésvese 0 17.7 0.6 1.2 0 47
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
1 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 maréknyi sóska 27 2.4 0.5 2.3 1.3 0
1 maréknyi spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
20 dkg ecetes uborka ? ? ? ? ? ?
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A sertés ritkacsontot tepsibe tesszük és 220 fokra előmelegített sütőben, megforgatva fél órát sütjük. A csontot fazékba tesszük és a tepsibe vizet öntve, nagy lángon felforraljuk. Ha minden feloldódott, a csontra öntjük. Mellétesszük a megtisztított csülköt és annyi vízzel felöntve, amennyi bőven ellepi puhára főzzük. A főzővizet közben sózzuk, borsozzuk. A felhevített olajon megpirítjuk a finomra metélt hagymát és fokhagymát, rádobjuk, a gondosan megtisztított, vékony szeletekre vágott vesét, az apróra vágott gombát és a kis kockára vágott zellert, majd zsírjára sütjük. A csülköt kivesszük a főzőléből, kicsontozzuk és kockára vágjuk. A levét leszűrjük és lezsírozzuk. A levet a gombás, vesés keverékre öntjük, hozzáadjuk a néhány vágással apróbbra vágott spenótot és sóskát, a csülökhúst és a csíkokra vágott uborkát. Összeforraljuk, majd a lángot lekapcsolva, belekeverjük a tojássárgájákkal elkevert tejszínt.
Szükség szerint utánízesítve, finomra metélt petrezselyemmel megszórva, forrón tálaljuk.