Burgonyás rétes (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Kriszti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Köretek, Tészták, Főétel mellé, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Húsvét, Töltött, Csőben sült, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Tésztafélék, Tejtermékek, Zöldség, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 csomag réteslap 348 11.6 1.2 72.1 0.7 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
50 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát megmossuk, sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk és hagyjuk kihűlni, majd durvára vágjuk, villával kissé szétnyomkodjuk úgy, hogy nagyobb darabok is maradjanak benne. A tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A vajat a tojássárgájával, sóval, borssal és szerecsendióval habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a vágott petrezselymet, a fehérjehabot és a krumplit. Egy benedvesített konyharuhán kiterítjük az egyik réteslapot, bekenjük olvasztott vajjal, ráterítjük a második réteslapot; a tölteléket a réteslap alsó harmadára simítjuk, majd a konyharuha segítségével felcsavarjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét bekenjük felvert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőben. kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Önállóan sör vagy borkorcsolyának, esetleg szaftos húsok mellé, köretnek kínáljuk.