Paradicsomos bableves bazsalikommal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 5 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Böjt, Főtt, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Reform konyha, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
igény szerint bacon 0 10 45 0 0 105
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 dl zöldségalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
5 dl sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
2 doboz fehérbabkonzerv ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felhevített olajon megpároljuk a finomra metélt hagymát, a végén hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Ha felszáll az illata, ráöntjük a sűrített paradicsomlét és a zöldséglevest. Fűszerezzük sóval, borssal, a felvagdalt bazsalikomlevelekkel és a cukorral. Beleborítjuk a hideg vízzel leöblített fehérbabot. Összeforraljuk és már kész is. Ha sűrűbben szeretnénk tálalni, a leves egy részét, botmixerrel zúzzuk össze. Hidegen tálalva díszítsük bazsalikomlevélkékkel. Ha nehezebb, téli levesnek szánjuk szórjuk meg a tetejét reszelt parmezánnal és szárazra sütött bacondarabokkal, ekkor friss, puha kenyeret tálaljunk mellé.
Igazi univerzális leves, télre-nyárra, minimális módosítással igazodhat az évszakhoz és a vendégek igényeihez.