Húsgombócok póréágyon (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 50 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Atti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Hétköznapi vacsora, Hirtelen sült, Csőben sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tojás, Zöldség, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
10 dkg trappista sajt 365 36 2 50.3 0 3
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 kiskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
60 dkg pulykacomb 115 20.5 3.6 0.4 0 75
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pulyka felső combot ledaráljuk, majd összegyúrjuk a tojással, rozmaringgal, zúzott fokhagymával, sóval, borssal fűszerezzük és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Diónyi gombócokká alakítjuk és középforró olajban megsütjük. Lecsepegtetve félretesszük. A zöldjének egy részével együtt felkarikázzuk a pórét, majd az olajon megpároljuk. Ha összeesett, meghintjük a kakukkfűvel és felöntjük a tejföllel és a tejszínnel. Sózva, borsozva, addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik. Tepsibe terítjük, majd rárakosgatjuk a húsgolyókat. Meghintjük a reszelt sajtokkal és 170 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt átsütjük.
Párolt rizst ajánlok mellé köretnek. Kitűnő vendégváró, előre elkészíthető, csak sütni kell frissen.