Romesco szósz (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Öcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Mártások 
Cimkék: Mártások, Hidegkonyhai készítmények, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Buli, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Hideg, Zöldség, Kímélő, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
5 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db chili paprika 0 ? ? ? ? ?
10 dkg mandulalapocska 0 ? ? ? ? ?
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A paradicsomok héját húzzuk le és apróra vágva tegyük egy tálba. A paprikákat, platnin, forgatva süssük feketére, majd a héjukat lehúzva, magozzuk ki és felvagdalva adjuk a paradicsomhoz. Egy serpenyőben pirítsuk meg a mandulát és ezt is adjuk a zöldségekhez. Öntsük az olajat a serpenyőbe és a felvagdalt fokhagyma felét dobjuk bele. Kis lángon pároljuk 2 percig, majd adjuk hozzá a zöldséget és a többi alapanyagot, a fokhagyma kivételével. 10-15 perc alatt főzzük össze. Öntsük turmixgépbe és a fokhagymát beledobva, zúzzuk sima krémmé.
Melegen adhatjuk párolt zöldségekhez, grillezett húsokhoz, hidegen nyers zöldségrudak mellé vagy egyszerűen, csak keksszel.