Provance-i kenyér (Fougasse) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 160 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gézuka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Sörözés, borozás, Meleg nyári napokra, Főétel előtt, Uzsonna, Buli, Bálint nap, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
40 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál provance-i fűszerkeverék ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1/2 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy deci langyos vízben keverjük el a cukrot és az elmorzsolt élesztőt, majd kanálnyi liszttel elkeverve futtassuk fel. Gyúrjuk össze a maradék liszttel, sóval és pihentessük húsz percig. Dagasszuk bele az olajat és a fűszerkeveréket, majd kelesszük a duplájára, letakarva, langyos helyen, kb.egy óra alatt. Gyúrjuk át, lisztezett deszkán, majd formáljuk levél alakúra és nyújtsuk ujjnyi vastagra. Vágjuk be ferdén a közepéig, mint a levél erezetét, három-négy helyen és ujjunkkal tágítsuk meg a vágást, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, majd ismét pihentessük fél órát. 200 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, 40-45 perc alatt.
Vaj, sajt és egy pohár jó bor illik mellé.















Egy enyhén lisztezett munkafelületen, használja a tenyerét, hogy lelapul a tésztát egy könnycsepp alakú, körülbelül 14in hosszú és 3/4in vastag. Olaj a tepsi vagy helyezze egy darab szilícium bélés rajta.

Formában a tésztát egy levél alakú, és hogy három átlós vágás tagállamok minden egyes darabja a tészta. Húzza ki az egyes perjel finoman ujjával. Fedjük le a tésztát alakú, majd a bizonyítási amíg egy lenyomata ujját rugó vissza lassan 45 percig.
Süssük meg a Fougasse kenyér
Melegítsük elő a sütőt 400 fok és 40-46 percig sütjük, amíg ropogós és aranybarna.