Olasz ecetes hagyma (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Kicsibors
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Zöldség, Főtt, Sós, Savanyú, Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Sörözés, borozás, Főétel előtt

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 fej fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
3 adag szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 db fahéj 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 liter fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 kg gyöngyhagyma ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A megtisztított gyöngyhagymát sós vízbe 10 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. Az egy liter ecetet a fűszerekkel és némi sóval felforralunk, a hagymát és a megtisztított fokhagymát két percig főzzük benne. A hagymát üvegekbe szűrjük, úgy, hogy minden üvegbe kerüljön három gerezd fokhagyma is. A főzőlevet leszűrjük és összekeverjük a maradék ecettel, ráöntjük a hagymára és ha langyosra hűlt, a tetejére öntünk fél centi olívaolajat. Az üveget lezárjuk, majd felhasználás előtt egy hónapig hagyjuk állni.
Vegyes előételekhez, ízelítőkhöz használjuk fel, de savanyúságnak is finom.